Головна Новини Історія появи мультитач в iPhone і iPad
24.10.2016 2072

Історія появи мультитач в iPhone і iPad

Не секрет, що частина ключових технологій Apple була розроблена за межами компанії. Так було і з мультитач-дисплеями, без яких сьогодні не можна уявити сучасні мобільні гаджети. Свого часу поява Apple iPhone справило справжню революцію в світі мобільних пристроїв. Багато в чому його успіх був досягнутий завдяки мультисенсорного дисплея з підтримкою декількох одночасних дотиків. Це не перший випадок, коли в Еппл використовували вже існуючу технологію, з'єднавши її з іншими проривними рішеннями і випустивши продукт, на порядок перевершує можливості аналогів.

Поява multi-touch в мобільних пристроях Apple має свою історію. Примітно, що спочатку в компанії планували випустити планшет (майбутній iPad), але в підсумку першим побачив світ саме iPhone. Стів Джобс запропонував об'єднати дисплей портативного пристрою з уже відомою технологією «мультитач», яка була реалізована в ряді гаджетів, що випускалися невеликими партіями.

Народження ідеї

Стив Джобс с первым iPhone

Засновник Еппл загорівся ідеєю створити планшет без традиційного на той момент стилуса, користуватися яким можна буде лише за допомогою пальців. Перевагою мультитач були жести, що дозволяють легким рухом робити те, на що раніше йшло кілька кліків по клавішах телефону. А зручність збільшення потрібного фрагмента фото і відео шляхом зведення-розведення пальців зараз стало настільки звичним, що важко уявити собі, наскільки незручним було цю просту дію на кнопкових пристроях.

За іншою версією, ідея поєднати мультисенсорний введення з екраном з'явилася всередині проектної групи під керівництвом головного дизайнера Еппл Джоні Айва. Цю ідею Айв і доніс потім Джобсу, який прийшов в справжнє захоплення від нової можливості.

Коли в Apple почали розробку майбутнього iPhone, проект планшета був відкладений, а отримані напрацювання використовували для реалізації саме в форматі мобільного телефону. У компанії розуміли, що відпрацювавши технологію на iPhone, вони зможуть масштабувати її і на більший екран.

Цікаво, що час розробки iPhone збіглося з успіхом в області мультисенсорних панелей у невеликій компанії FingerWorks. Компанія була дітищем двох професорів з Університету Делавера - Уейна Вестермана і Джона Еліаса.

Як FingerWorks допомогли Apple змінити світ мобільних пристроїв

FingerWorks можна назвати справжніми піонерами мультитач. Ще в 1998 вони створили мультисенсорні пристрої для комп'ютерів Apple - клавіатури TouchStream і MacNTouch, а також настільний планшет iGesture Pad. Продукти FingerWorks стали першими мультитач-пристроями, випущеними на ринок.

Цікаво, що продукти Fingerworks були створені не для масового використання, а для людей, що мають травми, відновлення після яких виключало напруга кистей рук. Саме тому були розроблені спеціальні жести, що дозволяють без зусиль і натискань на клавіші виконувати всі ті дії, для яких була потрібна традиційна миша і клавіатура.

У 2005 році Fingerworks була куплена і поглинена Apple, а її команда перейшла на роботу в яблучну компанію. Покупка не афішувалося і була помічена до тих пір, поки засновники Fingerworks Джон Еліас і Вейн Вестерман не почали реєструвати нові патенти на свої розробки вже від імені Apple.

Ряд аналітиків вважає покупку Fingerworks і всіх її напрацювань одним з найцінніших надбань Еппл за всю історію корпорації. Відомо, що при створенні iPhone паралельно з мультитач-пристроєм командою розробників півроку тестувався прототип з колесом прокрутки. І невідомо, як би виглядали сучасні iPhone і iPad, якби не успіхи двох вчених з Делавера.

24.10.2016 2072
Надсилайте свої колонки і кейси про рекламу і маркетинг на info@iworld.ua