Головна Новини Поверхні, які розпізнають зусилля: огляд Force Touch і 3D Touch
23.04.2016 998

Поверхні, які розпізнають зусилля: огляд Force Touch і 3D Touch

У своїх останніх пристроях компанія Apple відкрила новий вимір взаємодії з сенсорною поверхнею, будь то трекпад або екран телефону. Тепер гаджети успішно розпізнають силу натискання, що забезпечує додаткові можливості керування та навігації в додатках.

Де це використовується?

Сьогодні тактильний відгук з технологією Force Touch доступний в Apple Watch і нових моделях ноутбуків від Apple - MacBook Pro і MacBook з дисплеєм Retina. Force Touch використовується і в зовнішньому трекпаді Magic Trackpad 2, призначеному для десктопних комп'ютерів Mac. Що стосується смартфонів Apple, то в iPhone 6S і iPhone 6S Plus застосовується нова технологія 3D Touch - подальший розвиток Force Touch.

Як це працює?

Технологія Force Touch значно відрізняється від пристрою трекпедом попереднього покоління. Force Touch працює за принципом зворотного зв'язку. Зусилля натискання сприймається датчиками, розташованими по кутах дисплея. Якщо звичайний трекпад сприймав тільки сам факт натискання, то Force Touch визначає і силу дотику. А щоб поліпшити процес взаємодії користувача з тактильним інтерфейсом, від кожного натискання він одержує відгук, еквівалентний силі впливу.

Для зворотного відгуку в складі трекпада є вібромотор Taptic Engine. Він являє собою невелику плату, на якій знаходяться 4 феромагнітні котушки. Наявність декількох сердечників дозволяє вібромотор створювати різні по силі та напрямку вібрації. Таким чином, при роботі з трекпедом у користувача створюються реальні відчуття віддачі від кожного натискання. Відповідно, після вимкнення пристрою, трекпад не реагує на дотики.

Apple Force Touch на iPhone и Apple Watch

Можливості Force Touch

Посилене натискання дозволяє додати нові можливості для роботи в улюблених додатках:

Зміна імені файлу. Якщо натиснути на назві файлу із зусиллям, можна легко його перейменувати.

Подробиці. Читаючи текст в інтернеті, просто із зусиллям натисніть на сюжеті вас фрагменті, і ви всидите посилання на додаткову інформацію ( «Вікіпедія», різні словники).

Попередній веб-сторінок. Натиснувши на посилання - побачите превью цікавить сторінки.

Вказівка ​​місць на карті. Щоб відзначити місце, просто натисніть сильніше.

GarageBand. Великий функціонал, починаючи від додавання звукового файлу до створення ноти.

Швидкий перегляд фотографій. Докладаючи зусилля, збільшуйте швидкість перегляду фото

Додавання подій. Якщо натиснути на подію або дату, можна занести їх в календар.

Налаштування трекпада

Для зміни параметрів роботи Force Touch необхідно в «Системних налаштуваннях» вибрати підменю «Трекпад» і перейти на вкладку «Вибір і натискання». Тут можна налаштувати зусилля натискання, пересунувши відповідний повзунок. При цьому звук «клацання» буде змінюватися відповідно до змін зусилля. Звук можна зовсім відключити, зазначивши прапорець «Безшумне натискання». Також в настройках доступні наступні параметри:

  • імітація правої кнопки миші
  • можна вибрати жест, що імітує натискання правої клавіші миші
  • дотик для імітації натискання миші
  • дотик одним пальцем імітує натискання лівої клавіші миші
  • сильне натискання і тактильний відгук
  • установка прапорця біля даного пункту включає функціонал посиленого натискання.

Відмінності між Force Touch і 3D Touch

На відміну від розумних годин і трекпедом комп'ютерів, в iPhone 6S і iPhone 6S Plus використовується 3D Touch - оновлений і покращений варіант Force Touch. На відміну від базової технології, 3D Touch забезпечує більшу кількість градацій зусилля. Також однією з особливостей 3D Touch є функція Peek і Pop. При легкому натисканні на посилання або лист користувач побачить превью, в той час як при більш сильному впливі - перейде на обрану сторінку.

23.04.2016 998
Надсилайте свої колонки і кейси про рекламу і маркетинг на info@iworld.ua