Головна Новини Від iMac до iPhone і iPad: що означає буква «i»?
28.03.2016 1339

Від iMac до iPhone і iPad: що означає буква «i»?

Сьогодні приставка «i» перед ім'ям міцно асоціюється з технікою Apple. Це така ж частина бренду, як назва компанії і її логотип у вигляді надкушеною яблука. Мало хто знає, що концепція, що приносить бренду моментальну впізнанність, що називається «з першої літери», так і не була запатентована. Тепер буква «i» стала частиною не тільки продуктів Apple, але і величезної кількості брендів, так чи інакше пов'язаних з компанією з Купертіно.

Звідки з'явилася ця буква?

Після свого повернення в Apple в 1997 році, Стів Джобс почав активно працювати над просуванням нового продукту - персонального комп'ютера, що ввібрав в себе кілька революційних на той момент рішень. Новий Mac позиціонувався, як комп'ютер з можливістю швидкого доступу в Інтернет (саме так, з великої літери і ніяк інакше іменувалася тоді всесвітня мережа). Проривної в усіх відношеннях комп'ютера потрібно таку ж назву. Воно повинно було відображати основну концепцію пристрою - легкий вихід в мережу для звичайних користувачів.

Першим варіантом, придуманим Стівом Джобсом, була назва MacMan, але згодом була запропонована зовсім інша ідея. Який працював тоді в Apple Кен Сігалл запропонував назвати продукт iMac - буква «i» означала «інтернет».

Але швидкий доступ до мережі був не єдиним перевагою нового комп'ютера. Він був першою моделлю, в якій був відсутній традиційний на той момент дисковод, а для передачі даних вперше з'явився USB-порт. Згодом вигляд iMac надовго визначив концепцію настільного домашнього комп'ютера. Як повідомляє видання «The Independent», буква «i» в назві символізує не тільки інтернет, її сенс набагато ширше. Про це розповів Стів Джобс ще в 1998 році.

Стив Джобс объясняет значение "i" в технике Apple

За його словами, буква «i» означать 5 особливостей техніки Apple:

  • internet (з виходом в інтернет);
  • individual (індивідуальна);
  • instruct (навчальна);
  • inform (інформує);
  • inspire (надихаюча).

Саме ці 5 слів були вказані в презентації комп'ютера iMac. І сьогодні, кажучи вже про нові iPhone і iPad, ці 5 принципів залишаються застосовними до техніки Apple. На сьогоднішній день, випускаючи нові продукти, компанія більше не використовує «i», віддаючи переваги неймингу на основі назви «Apple», міцно захищеного патентним правом. Саме патентна незахищеність привела до необхідності поступового відходу від знаменитої приставки «i».

28.03.2016 1339
Надсилайте свої колонки і кейси про рекламу і маркетинг на info@iworld.ua