Головна Новини Сьогодні Apple випустить iOS 8: топ-5 найбільш корисних функцій нової платформи
16.09.2014 957

Сьогодні Apple випустить iOS 8: топ-5 найбільш корисних функцій нової платформи

На перший погляд iOS 8 не так сильно відрізняється від своєї попередниці, як iOS 7. Проте внутрішні зміни колосальні. Apple відкрила доступ сторонньому ПО до функцій операційної системи, додала додаток Здоров'я, яке відповідає за збір даних з різних фітнес-пристроїв, оновила багато штатні програми.

1. Віджети

Віджети стали важливим нововведенням в iOS 8. І нехай користувачі Android-смартфонів іронічно гмикнули, для користувачів гаджетів Apple це велике досягнення. Про те, що на iPhone і iPad з'являться сторонні віджети, говорили перед релізом iOS 6, проте доступ до них відкрили тільки з релізом восьмої редакції ОС. В iOS 8 розробники додатків можуть точно керувати інтерфейс платформи завдяки функціям розширюваності. Зокрема, Apple відкрила ряд нових API, які дозволяють використовувати віджети для Центру повідомлень.

 ios-8-vidgets

Звичайно, віджети можна назвати революційним нововведенням, так як «живі» графічні елементи інтерфейсу вже кілька років представлені на ОС Android. Та й користувачі iOS-пристроїв з джейлбрейком давно практикують установку сторонніх рішень з каталогу Cydia. Однак, завдяки новим API, віджети для «Центру повідомлень» стануть доступні всім користувачам ОС. Свої віджети для iOS 8 вже показали Philips, Numerous, Microsoft та інші розробники.

2. Розширення

Apple в восьмої редакції iOS «відкрила» свою мобільну операційну систему. З фінальним релізом iOS 8 розробники додатків для iPhone і iPad можуть точно керувати інтерфейс платформи завдяки функціям розширюваності. Apple відкрила ряд нових API, що дозволяють додавати сторонні розширення.

 iOS-8-rasshireniya

  • Параметри експорту: iOS дозволяє легко публікувати фотографії, відео, веб-посилання, і будь-який інший контент в соціальних мережах, таких як Facebook або Twitter. В iOS 8 відкриті настройки експорту для всіх розробників.
    Редагування фотографій: Розробники отримали можливість вбудовувати свої фільтри та інструменти редагування прямо в додаток Фото. Це означає, що iOS 8 дозволяє використовувати ефекти від сторонніх розробників в будь-яких додатках.

  • Персональні дії: торкнувшись кнопки «Дія», можна додати фотографію до контакту або роздрукувати документ. iOS 8 дозволить розробникам розширити ці можливості. Наприклад, девелопер зможе додати можливість накласти водяний знак, внести що-небудь в список бажань або перекласти текст на іншу мову.

  • Клавіатура: Розробники можуть створювати нові варіанти клавіатури, які будуть використовуватися у всій системі. Коли вони стануть доступні, можна буде вибрати вподобану розкладку або метод введення.

  • Touch ID: тепер можна використовувати датчик для входу в програми сторонніх розробників і більше не вводити паролі. Відбиток пальця надійно захищений, і ні iOS, ні інші програми не мають до нього доступу.

  • Документи: Apple розширила можливості iOS для роботи з документами - тепер можна відкривати і редагувати їх за допомогою більшої кількості програм, а для експорту в іншу програму більше не потрібно створювати зайві копії.

3. Інтерактивні повідомлення

В iOS 8 з'явилися активні оповіщення: можна відповідати на SMS або повідомлення з соцмереж, не відкриваючи самі додатки. Те ж справедливо для пошти, будильника, нагадувань та інших додатків. Завдяки інтерактивним повідомленнями можна взаємодіяти з програмами, не відкриваючи їх в повний екран і не звертаючи працюючу програму. Наприклад, якщо на iPhone прийшла SMS, відповісти на неї можна прямо у вікні з повідомленням. Те ж саме стосується і соціальних мереж: якщо хтось написав пост на Facebook, можна лайкнути його у спливаючому вікні, не запускаючи клієнт.

iOS-8-yvedomleniya

Як не крути, можливість відреагувати на подію прямо з спливаючого оповіщення - це саме те, чого не вистачало після того, як в iOS з'явився Центр повідомлень. Можна тільки справедливо обуритися: «Чому це не було зроблено раніше?»

4. Розумна клавіатура

Хоча Apple надала інтерфейс для розробки «нерідних» клавіатур, штатний додаток складе гідну альтернативу швидкісним методам набору тексту завдяки предикативному введення. На додаток до автокоррекции, знайомої за попередніми версіями iOS, клавіатура не тільки добудовує слово за першими літерами, а й передбачає такі слова в залежності від контексту повідомлення. Враховуються зміст діалогу і ім'я одержувача. Крім того, з часом додаток відстежує манеру письма користувача в різних програмах з тим, щоб пропоновані вираження розрізнялися в діловому листуванні і в SMS. Шкода тільки, що російська мова поки не підтримується.

ios-8-keyboard


5. Continuity

Handoff - це практично нерозлучна життя з вашими пристроями. Коли iPhone або iPad на iOS 8 знаходиться поруч з Mac, функція дозволяє почати роботу на одному пристрої Apple і закінчити на іншому. Все відбувається автоматично, якщо пристрої прив'язані до одного облікового запису iCloud. Handoff працює в нативних додатках Mail, Safari, Pages, Numbers, Keynote, Карти, Повідомлення, Нагадування, Календар і Контакти. А розробники зможуть вбудувати Handoff в свої власні програми.

ios-8-continuity

Наприклад, можна відкрити веб-сторінку або карту на смартфоні і продовжити перегляд з того ж місця на Mac. Або, наприклад, передати з iPhone на ноутбук лист, щоб швидко доробити його на пристрої зі зручною клавіатурою. Уявіть собі, що де-небудь в пробці на вас знайшло осяяння, і руки машинально почали накидати ескізи майбутньої презентації на iPad. Добравшись до будинку, ви пересідаєте за Mac і продовжуєте роботу з останнього збереженого моменту. Потім йдете гуляти з собакою і наносите фінальні штрихи на iPhone. З технологією Handoff в OS X Yosemite і iOS 8 це стало реальністю.

Крім цього Continuity дозволяє здійснювати і приймати дзвінки з iPhone на Mac або iPad. Головне, щоб смартфон був підключений до тієї ж мережі Wi-Fi. Схожим чином працюють SMS-повідомлення. А якщо немає доступу до Інтернету через Wi-Fi, iPad або Mac можна легко підключити до Мережі через iPhone з функцією Instant Hotspot.

16.09.2014 957
Надсилайте свої колонки і кейси про рекламу і маркетинг на info@iworld.ua